keskiviikko 15. lokakuuta 2008

sunnuntai 12. lokakuuta 2008

tiistai 30. syyskuuta 2008

AC-kaava 1; SINIMUODON ARVOT


DC-kaavat: yksiköt


Tässä sitten yksikköjä, joita käytetään elektroniikan kaavoissa.

DC-kaava 19. KELAN VIRTA

Kelassa virta käyttäytyy samalla tavalla kuin jännite kondensaattorissa. Kela vastustaa virran kasvua alussa ja tietyn ajan kuluttua vain kelan ja vastuksen resistanssi rajoittaa virran.

DC-kaava 18. KELAAN VARAUTUVA ENERGIA


Kaavasta nähdään, että energian suuruus riippuu kelan induktanssista ja virran suuruuden toisesta potenssista.

lauantai 27. syyskuuta 2008

DC-kaava 17. KELAN SÄHKÖMOTORINEN VOIMA


Kelaan varastoituvaa sähkömotorista voimaa (smv) käytetetään nykyisin hyödyksi hakkurivirtalähteissä. Monessa tapauksessa se on myös haitallinen ilmiö, kelan antaessa häiriöpiikin sähkövirran katketessa kelasta.

keskiviikko 24. syyskuuta 2008

DC-kaava 16. KONDENSAATTORIN VARAUTUMINEN


Kondensaattorin varaamista vastuksen kautta käytetään elektroniikassa paljon hyväksi. Sillä voidaan muodostaa esimerkiksi ajastinkytkentöjä.

sunnuntai 21. syyskuuta 2008

DC-kaava 15. KONDENSAATTORIN SÄHKÖVARAUS


Tässä kaava kertoo kuinka paljon kondensaattoriin kertyy sähköä, kun sitä varataan tietyllä jänitteellä.

lauantai 20. syyskuuta 2008

DC-kaava 14 KONDENSAATTORIT SARJASSA


Kondensaattoreiden ollessa sarjassa niiden muodostama kapasitanssi on yksittäiskapasitannssien käänteisarvojen summan käänteisarvo. Sarjaankytkennän avulla voidaan kondensaattorikytkennän jännitteen kestävyyttä suurentaa.

torstai 18. syyskuuta 2008

DC-kaava 13. KONDENSAATTORIT RINNAN


Kondensaattoreiden rinnankytkennässä lasketaan kapasitanssiarvot yhteen. Joten systeemi on hyvin yksinkertainen.
Samoin niihin varautuneet sähkömäärät summataan.

tiistai 16. syyskuuta 2008

DC-kaava 12. MITTARIN RINNAKKAISVASTUS


Myös tällä kaavalla oli käyttöä analogisten mittareiden virta-aluetta laajennettaessa. Kun mittainstrumentin herkkyys oli 100uA:n luokkaa ja sillä piti päästä mittaamaan esimerkiksi 10 ampeerin virta, oli mittakäämin rinnalle laitettava erittäin pieni vastus.

tiistai 9. syyskuuta 2008

DC-kaava 11. MITTARIN SARJAVASTUS


Tämä kaava oli tärkeä silloin kun laskettiin analogisille jännitemittareille etuvastuksia. Nykyään kaavaa tuskin tarvitaan.
Kuitenkin sillä saadaan laskettua minkä tahansa komponentin, esimerkiksi LEDin etuvastus, kun käyttöjännite ja LEDin virta tiedetään.

sunnuntai 7. syyskuuta 2008

DC-kaava 10. KIRCHHFFIN LAIT


KIRCHHOFFIN kaksi lakia, ovat perustavaa laatua kytkentöjen toiminnan ymärtämiselle.
1. LAKI on virtalaki, joka määrittelee virtojen toiminnan: PISTEESEEN TULEVAN VIRRAN MÄÄRÄ, ON YHTÄSUURI KUIN SIITÄ LÄHTEVIEN VIRTOJEN MÄÄRÄ.
2. LAKI on jännitelaki, joka määrittelee suljetun virtapiirin sähkömotoristen voimien ja resistansseissa syntyvien jännitehäviöiden suhteet: SULJETUSSA VIRTAPIIRISSÄ SYNTYY RESISTANSSEISSA YHTÄPALJON JÄNNITEHÄVIÖITÄ, KUIN MITÄ PIIRISSÄ ON SÄHKÖMOTORISIA VOIMIA (smv).

DC-kaava 9. PARISTON SISÄINEN VASTUS


Pariston sisäinen resistanssi "r" on oleellinen tekijä paristojen toiminnassa. Kuvasta nähdään, että se on sarjassa kuormittavan resistanssin kanssa. Tästä seuraa, että mitä suurempi kuormitusvirta on, sitä enemmän pariston käyttöjännite U laskee. Kuormittamaton paristo voi näyttää melkein oikeaa jännitettä mittarilla mitattaessa, mutta vasta kuormitettuna saadaan oikea tulos esille.

torstai 4. syyskuuta 2008

DC-kaava 8. VASTUKSESSA KULUVA TEHO


Laitoin tähän normaalisti käytetyt kaavat, koska myöskin ameriikkalaiset kaavat on hyvä osata. Näin teen myöskin jatkossa. Joule on harvemmin käytetty sähköenergian yksikkö, vaan siinä käytetään wattisekunti termiä.

DC-kaava 7.AKUN TAI KONDENSAATTORIN SÄHKÖTILAVUUS


Tämä sähkömäärän kaava esiintyy usein sähköä säilövien komponenttien tiedoissa. Esimerkiksi jos akun "sähkötilavuus" * on 60 Ah, tarkoittaa se sitä, että siitä voidaan ottaa virtaa, jonka määrä on 6 ampeeria 10 tunnin ajan. Tuo 1/10 kulutus on yleensä akuissa käytetty normikulutus.
* tämä on minun oma termini, mutta mielestäni se kuvaa hyvin kyseistä asiaa.

maanantai 1. syyskuuta 2008

DC-kaava 6. VASTUSTEN SILTAKYTKENTÄ





Tämä siltakytkentä on hyvin yleisesti käytetty fysikaalisten muuttujien mittauksissa. Tällaisia muuttujia ovat lämpötila, valoisuus, paine jne. Kun joku neliöön kuuluvista vastuksista kytketään ilmiöön reakoivalla komponentilla, muodostuu R5 yli jännitehäviö, josta tuon muuttujan suuruus voidaan mitata. Sillan herkkyys on suurimmillaan tasapainotilanteen lähellä.

sunnuntai 31. elokuuta 2008

DC-kaava 5. KUORMITETTU JÄNNITTEEN JAKO





Jännitteenjako elektroniikassa on perustavaa laatua oleva vastusten käyttö. Ilman tämän tapahtuman ymmärtämistä elektroniikkaa on vaikea hallita. Siksi jännitteenjakoa on harjoiteltava laskemalla ja mittaamalla niin kauan, että sen toiminta selviää perusteellisesti.

DC-kaava 4. VASTUSTEN JOHTAVUUS


Vastusten rinnankytkentöjen käsittelyssä voi laskentaa yksinkertaistaa käyttämällä johtavuutta lähtökohtana.

perjantai 29. elokuuta 2008

DC-kaava 3. RESISTANSSIT RINNAN


Vastusten ollessa rinnan kytkettyinä, vaikuttaa niihin kaikkiin sama jännite. Silloin tietysti pienimmän vastuksen kautta kulkee suurin virta ja suurimman vastuksen kautta pienin virta. Kokonaisvastus on aina pienempi kuin pienimmän vastuksen resistanssi.

keskiviikko 27. elokuuta 2008

DC-kaava 2. RESISTANSSIT SARJASSA





Vastusten sarjaankytkennässä kokonaisjännitehäviö on osavastusten jännitehäviöiden summa.

Tämän asian hallitseminen on tärkeää etsittäessä vikaa elektronisista kytkennöistä.

DC-kaava 1. OHMIN LAKI


Yritän muotoilla nämä kaavat nykyiseen muotoon. Tässä jännitettä tarkoittavalla U-kirjaimella on korvattu jenkkien käyttämä V-kirjain.
HUOMAA: VASTUKSEN YLI VAIKUTTAVA JÄNNITE ON VASTUKSESSA TAPAHTUVA JÄNNITEHÄVIÖ ! Se on aivan eri asia kuin paristosta tuleva lähdejännite.

tiistai 26. elokuuta 2008

ELEKTRONIIKAN KAAVOJA: etusivu


Nämä elektroniikan kaavat ovat vuosikymmeniä sitten taltioitu, mutta nyt otettu uudestaan esille. Kaavoissa on piirrokset jenkkityylin mukaiset, samoin kaavamerkinnät. Niistä jokainen voi muunnella nykyisten merkintöjen mukaiset piirrokset ja kaavat.